Vijesti

24.08.2018.

Ravnatelj SOA-e na Konferenciji veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na Konferenciji veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske koja je održana u Zagrebu 23. kolovoza 2018.

 

Na konferenciji su, uz ostale, sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te hrvatski veleposlanici, generalni konzuli i vojni izaslanici.

 

Dvodnevnu konferenciju otvorili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković izlaganjima na temu "Odrednice hrvatske vanjske politike".

 

Ravnatelj SOA-e sudjelovao je na panel raspravi "Globalni geopolitički i sigurnosni okvir, migracije" te održao izlaganje na temu ilegalnih migracija. Uz ravnatelja, na panel raspravi sudjelovali su i ministri Krstičević i Božinović.

 

 

(Foto: MORH/M. Čobanović)

 


27.06.2018.

Sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija

Pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade, ministra obrane i predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija Damira Krstičevića 26. lipnja 2018. godine održana je sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Na sjednici je raspravljeno aktualno stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj, stanje migracija u okruženju te niz pitanja vezanih za usmjeravanje rada i razvoj sposobnosti sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Utvrđeno je da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće i da su poduzete sve potrebne radnje na aktivnom praćenju i reakciji na ilegalne migracije. Također su podržane započete aktivnosti na optimiziranju i daljnjem razvoju potrebnih sposobnosti sigurnosno-obavještajnog sustava.


15.06.2018.

SOA partner poljskoj sigurnosnoj službi ABW u EU projektu podizanja osposobljenosti u području nacionalne sigurnosti 

Agencija za unutarnju sigurnost (ABW) Republike Poljske i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) partneri su u provedbi projekta "Podizanje osposobljenosti državnih službi sigurnosti, zaposlenika javne uprave i centara za istraživanje i razvoj, i jačanje njihove suradnje na području nacionalne sigurnosti." Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

 

Projekt ima za cilj pripremu javne uprave za učinkovitije identificiranje i suzbijanje terorističkih i asimetričnih prijetnji slijedom transnacionalnih iskustava.

 

ABW je kao partnera u realizaciji projekta izabrala SOA-u zbog dosadašnjih aktivnosti SOA-e, mogućnosti doprinosa cilju partnerstva i iskustva SOA-e u međunarodnim projektima slične vrste.

 

Sporazum o partnerstvu u realizaciji projekta potpisali su ravnatelji SOA-e i ABW-a u sklopu svečanosti otvaranja Centra izvrsnosti za borbu protiv terorizma ABW-a. Svečanosti je nazočio poljski državni vrh na čelu s predsjednikom poljske vlade Mateuszom Morawieckim.

 

Projektom će se razviti novi model odgovora na terorističke i asimetrične prijetnje putem podizanja standarda; osigurati razmjenu informacija i iskustava u okviru nacionalne i međunarodne suradnje; te provoditi analitičku obuku i obuku dužnosnika sigurnosnog sustava i zaposlenika javne uprave u navedenom području.

 

Model se planira provoditi i u suradnji s međunarodnim partnerima, međunarodnim organizacijama (NATO, EU), znanstvenim centrima i think-thankovima.

 


13.04.2018.

Povjerenik Europske komisije za sigurnosnu uniju Julian King u posjeti SOA-i

Dana 12. travnja 2018., u sklopu posjete Republici Hrvatskoj, povjerenik Europske komisije za sigurnosnu uniju Julian King posjetio je Sigurnosno-obavještajnu agenciju gdje je razgovarao s ravnateljem Danielom Markićem i suradnicima.

 

Uz g. Kinga, članovi izaslanstva Europske komisije na sastanku bili su Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Joanna Deka, članica Kabineta povjerenika Kinga.

 

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim sigurnosnim prijetnjama i izazovima sigurnosti Europske unije poput terorizma, organiziranog kriminala i kibernetičke sigurnosti.

 

Povjerenik Europske komisije za sigurnosnu uniju zadužen je za implementaciju Europskog programa sigurnosti, a zadužen je i za identificiranje područja u kojima EU može pomoći u suradnji između država članica te za unaprjeđenje dijeljenja informacija i obavještajnih podataka, uključujući i jaču ulogu agencija EU-a.

 


15.03.2018.

PRIHVAĆENO IZVJEŠĆE O RADU SOA-e ZA 2017. GODINU

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 15. ožujka 2018., prihvatio je Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2017. godinu.

 

Izvješće je članovima Odbora predstavio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić.

 

Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije, a služi kao jedan od oblika kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

 

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno- obavještajna agencija dostavila je i Predsjednici Republike, predsjedniku Hrvatskog sabora, Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predstojnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.


20.02.2018.

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić na 54. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na 54. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održala od 16. do 17. veljače 2018. godine.

 

Konferencija se ove godine posebno fokusirala na ulogu EU-a kao globalnog aktera te njezinih veza s Rusijom i SAD-om. Također, teme su bili i rastuća prijetnja liberalnom međunarodnom poretku, brojni konflikti na Bliskom istoku, politički razvoj događaja u regiji Sahel u Africi.

 

Ravnatelj Markić sudjelovao je i u radu posebnog okruglog stola posvećenog obavještajnom radu "Dare to Share vs. Need to Know: Globalizing Intelligence", a održao je i niz bilateralnih i multilateralnih susreta.


21.11.2017.

Održana sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija

Pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića održana je redovita sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Sjednici Savjeta nazočili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelji Sigurnosno-obavještajne agencije, Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, Glavni ravnatelj Policije, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga i predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 

Na sjednici je usvojen nacrt prijedloga Godišnjih smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2018. godinu te su razmatrani podaci o aktualnom stanju sigurnosti u RH koje je ocijenjeno stabilnim i zadovoljavajućim. Ministar unutarnjih poslova je članove Savjeta izvijestio o elementima predviđenih ustrojbenih i funkcionalnih promjena u okviru MUP-a s ciljem jačanja protuterorističkih sposobnosti.

 

Savjet je raspravio i niz tema iz područja djelovanja sigurnosno-obavještajnog i obrambenog sustava s ciljem optimiziranja ulaganja u razvoj sposobnosti i korištenja materijalnih, ljudskih i organizacijskih resursa državnih institucija namijenjenih skrbi za sigurnost hrvatskih građana.


09.11.2017.

Održan okrugli stol s organizacijama civilnog društva

Dana 03. studenoga 2017. u prostorijama SOA-e održan je okrugli stol s predstavnicima organizacija civilnog društva.

 

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima ljudske sigurnosti, međunarodne zaštite tražitelja azila, ljudskih prava i transparentnosti.

 

Teme okruglog stola bile su razmatranje uloge Sigurnosno-obavještajne agencije u postupcima rješavanja zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj te distribucija i pouzdanost informacija koje se pojavljuju u javnom prostoru u suvremenim društvima.


27.09.2017.

Ravnatelj SOA-e u posjetu OSA-i BiH

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sa suradnicima bio je dana 26. rujna 2017. u službenom posjetu generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BIH) Osmanu Mehmedagiću u Sarajevu povodom medijskih napisa o tajnom nadzoru hrvatskih dužnosnika i gospodarstvenika od strane OSA-e BiH.

 

Domaćini su izrazili uvjeravanje da hrvatski dužnosnici i gospodarstvenici nisu predmet tajnog praćenje OSA-e BiH, niti da OSA BiH radi protiv političkih i gospodarskih interesa Republike Hrvatske.

 

SOA je primila na znanje uvjeravanja iz OSA-e BiH uz vjerovanje da će zakonitost postupanja OSA-e BiH, ukoliko se odluče na to, potvrditi i odgovarajuća nadzorna tijela BiH u propisanom postupku demokratskog nadzora nad radom sigurnosno-obavještajnog sektora. U funkciji protuobavještajnog rada, SOA će nastaviti pratiti ovu temu uz nastavak dijaloga s OSA-om BiH.

 

Ravnatelji su tijekom razgovora komentirali i Javno izvješće SOA-e za 2017. godinu. OSA BiH je potvrdila navode i podatke SOA-e iznesene u Javnom izvješću koji se odnose na stanje sigurnosti u državama jugoistočne Europe. SOA i OSA BiH partneri su u prevenciji i suzbijanju prijetnji i izazova koje zajednički dijele Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, poput terorizma, ekstremizma i organiziranog kriminala.

 

SOA će i dalje aktivno raditi na razvijanju ovog partnerstva, bilateralno, ali i kao članica EU-a i NATO-a, uključujući i potporu u dostizanju euroatlantskih standarda rada.


14.09.2017.

Javno izvješće SOA-e 2017.

SOA objavljuje Javno izvješće za 2017. godinu. Dokument se nalazi ovdje.

 

Svrha javnih izvješća je upoznati građane sa sigurnosnom situacijom u Republici Hrvatskoj i okruženju te promicati javno promišljanje sigurnosnih pitanja s kojima se hrvatsko društvo susreće.

 

Javno izvješće sadrži pregled stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju te daje podatke o radu SOA-e u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

 

Javno izvješće sadržava i statističke podatke o upravljanju SOA-om u 2016. godini.

 

Objava javnih izvješća praksa je sigurnosno-obavještajnih agencija razvijenih demokratskih država kojoj se i SOA pridružuje po četvrti put.


25.08.2017.

Sastanak ravnatelja SOA-e s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić 23. kolovoza 2017. sastao se načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske generalom zbora Sir Stuartom Peachom koji je bio u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

 

Ravnatelj Markić i general zbora Peach razgovarali su o sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Europi, kao i prijetnjama i izazovima u Europi i europskom okruženju, s naglaskom na borbi protiv terorizma, jačanju obavještajnih potencijala i međusobnoj suradnji.

 

General zbora Sir Stuart Peach posjet je nastavio u Ministarstvu obrane RH i Oružanim snagama RH.

 

 


08.08.2017.

Ravnatelj SOA-e sa suradnicima primio je 4. kolovoza 2017. delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa kongresmenom Devinom Nunesom.

Ravnatelj SOA-e sa suradnicima primio je 4. kolovoza 2017. delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa kongresmenom Devinom Nunesom.

 

Kongresmen Devin Nunes predsjedavajući je Stalnog odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma SAD-a.

 

Na susretu su razmatrane teme sigurnosne situacije u jugoistočnoj Europi, borbe protiv terorizma, protuobavještajnog rada, demokratske kontrole nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija te sigurnosno-obavještajne suradnje.

 

Tijekom razgovora potvrđena je visoka razina suradnje i povjerenja između hrvatske i američke strane u pitanjima sigurnosti.

 

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić i kongresmen Devin Nunes

 

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić i kongresmen Erick Alan Crawford


30.05.2017.

Otvoren panel o protuterorističkom djelovanju NATO-a

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je otvorila panel o protuterorističkom djelovanju (Counter Terrorism Panel) Civilnog obavještajnog odbora NATO-a (NATO Civilian Intelligence Committee - CIC) u Opatiji.
 
Domaćini Panela su Sigurnosno-obavještajna agencija i Vojna sigurnosno-obavještajna agencija. Tijekom dvodnevnih aktivnosti oko 120 stručnjaka iz 30-ak država i tijela NATO-a će raspravljati o protuterorističkim mjerama i aktivnostima koje NATO provodi.
 
Nakon otvaranja panela predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za obavještajno sigurnosne poslove, Arndtom Freytagom von Loringhovenom. Na sastanku je sudjelovao i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, a raspravljalo se o sigurnosnim ugrozama u jugoistočnoj Europi s naglaskom na terorizmu, svim vrstama radikalizma i ugrozama koje dolaze s juga i istoka Europe.
 
Foto: Ured Predsjednice RH


26.06.2016.

SOA objavila Javno izvješće 2016.

Sigurnosno-obavještajna agencija po treći put objavljuje Javno izvješće. Dokument se nalazi ovdje.

U SOA-i smatramo da se nacionalna sigurnost najbolje štiti zajedničkim nastojanjem građana i državnih tijela. Zato je za učinkovitu zaštitu nacionalne sigurnosti potrebno upoznati javnost s kojim se opasnostima i prijetnjama suočavamo. To je ujedno i naša obveza prema građanima čiju potporu trebamo u svakodnevnom radu.

Javno izvješće sadrži pregled stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju te daje podatke o našem radu u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

Javno izvješće sadržava i podatke o upravljanju SOA-om u 2015. godini.

Godišnja izvješća redovito objavljuju sigurnosno-obavještajne službe ostalih demokratskih europskih zemalja, poput Njemačke, Švedske, Nizozemske, Finske, Švicarske, Češke i drugih.


06.05.2016.

Daniel Markić imenovan je ravnateljem SOA-e

Dana 05. svibnja 2016. Daniel Markić imenovan je ravnateljem SOA-e.

12.04.2016.

Proračun SOA-e za 2016. godinu

Hrvatski sabor donio je na sjednici 21. ožujka 2016. godine Državni proračun Republike Hrvatske za 2016. godinu i projekcije za 2017. i 2018. godinu („Narodne novine“ broj 26/2016). Financijski plan RH Sigurnosno – obavještajne agencije za 2016. godinu utvrđen u iznosu od 315.767.109 kn, a projekcija za 2017. godinu u iznosu od 320.230.617 kn, odnosno 327.557.897 kn za 2018. godinu.

Kretanje financijskog plana SOA-e od 2015. do 2018. godine

2015. 2016. 2017. 2018.
Financijski plan SOA-e 324.943.000 315.767.109 320.230.617 327.557.897

22.10.2015.

Odluka o donošenju Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Akcijskog plana za njezinu provedbu

Vlada Republike Hrvatske donijela je, na sjednici održanoj 07. listopada 2015. godine, Odluku o donošenju Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti. Odluka, čiji sastavni dio čine Nacionalna strategija kibernetičke sigurnosti i Akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti, objavljena je u Narodnim novinama, broj: 108/15, a njezin tekst možete naći ovdje.

22.10.2015.

Odluka o donošenju Nacionalne strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma

Vlada Republike Hrvatske donijela je, na sjednici održanoj 07. listopada 2015. godine, Odluku o donošenju Nacionalne strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma. Odluka i tekst Nacionalne strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma objavljeni su u Narodnim novinama, broj: 108/15, a njezin tekst možete naći ovdje.


25.09.2015.

SOA predala arhivsko gradivo bivše Službe državne sigurnosti Hrvatskom državnom arhivu

SOA predala arhivsko gradivo bivše Službe državne sigurnosti Hrvatskom državnom arhivu

Kao što je najavljeno u Javnom izvješću SOA-e za 2015. godinu, SOA je 24. rujna 2015. Hrvatskom državnom arhivu predala preostalu arhivsku dokumentaciju naslijeđenu od bivše Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP SRH koju je SOA imala u svojoj arhivi.

Riječ je o dokumentaciji koju su u arhivama tadašnjeg SDS-a zatekle novoformirane hrvatske sigurnosne i obavještajne službe, a koja je nastala u razdoblju od 1937. godine do 30. svibnja 1990. godine.

SOA već dvije godine planski i sustavno radi na sređivanju i kategorizaciji navedenog gradiva, a o obimu izvršenog posla govori podatak da su Hrvatskom državnom arhivu predana 134 dužna metra dokumentacije.

Namjera je SOA-e da ovo vrijedno arhivsko gradivo postane dostupno znanstvenoj i široj javnosti i omogući bolji uvid u taj period hrvatske povijesti. Dokumentacija će biti dostupna nakon odgovarajuće obrade u Hrvatskom državnom arhivu, a pri tome će za njezinu dostupnost vrijediti propisi koji reguliraju postupanje s arhivskim gradivom i zaštitom osobnih podataka.

Dokumentacija obuhvaća različita područja djelovanja SDS-a:

  • unutarnju problematiku (dokumentacija iz vremena Kraljevine Jugoslavije, ostatci dokumentacije ustaškog režima, dokumentacija SDS-a o vjerskim zajednicama, bivšim građanskim strankama, terorizmu, diverzijama, iredentizmu);
  • emigraciju (stranke i pokreti poput HRB-a, HOP-a, jugoslavenska ekstremna emigracija, osobe na radu u inozemstvu koje neprijateljski djeluju, akcije i obrade);
  • strane obavještajne službe (prije, za vrijeme i nakon II. svjetskog rata);
  • rad SDS-a (normativni akti i korespondencija s drugim državnim tijelima, upute o radu, nomenklature, urudžbeni zapisnici, analize, pregledi, prikazi, savjetovanja) te
  • analitičke materijale i osvrte, indikativne informacije i druge preglede SSUP-a SFRJ.

Hrvatske sigurnosne i obavještajne službe već su ranije predale Hrvatskom državnom arhivu dosjee osoba nastale radom bivše SDS, kao i veći dio dokumentacije iz vremena II. svjetskog rata koju je SDS imao u svojim arhivima.

SOA sustavno radi na približavanju hrvatskoj javnosti i jačanju povjerenja građana u rad SOA-e. Predaja arhivskog gradiva SDS-a smjera tim ciljevima i istodobno čini odmak od povezivanja SOA-e s radom, metodama i tradicijom bivšeg SDS-a. Ovim činom se SOA potvrđuje kao moderna sigurnosno-obavještajna agencija demokratske države koja slijedi praksu službi država s dugom demokratskom tradicijom da se deklasificira dokumentacija za koju više ne postoje razlozi za tajnost.


10.07.2015.

Izaslanstvo Skupštine Republike Kosovo posjetilo SOA-u

Dana 7. srpnja 2015. godine izaslanstvo Skupštine Republike Kosovo posjetilo je Sigurnosno-obavještajnu agenciju u sklopu studijske posjete Republici Hrvatskoj koju je za njih organizirao Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve.

Članovima izaslanstva predstavljen je zakonodavni okvir rada Sigurnosno-obavještajne agencije s posebnim osvrtom na primjeni mjera tajnog prikupljanja podataka i nadzora nad njima, postupak provedbe sigurnosnih provjera te upravljanje ljudskim potencijalima u Agenciji.

U sklopu studijske posjete gosti iz Kosova posjetili su Hrvatski sabor i ostale institucije Republike Hrvatske iz područja sigurnosti i obrane.


14.06.2015.

SOA objavila Javno izvješće

Sigurnosno-obavještajna agencija objavljuje Javno izvješće. Dokument se nalazi ovdje.

U SOA-i smatramo da se nacionalna sigurnost najbolje štiti zajedničkim nastojanjem građana i državnih tijela. Zato je za učinkovitu zaštitu nacionalne sigurnosti potrebno upoznati javnost s kojim se opasnostima i prijetnjama suočavamo. To je ujedno i naša obveza prema građanima čiju potporu trebamo u svakodnevnom radu.

Javno izvješće sadrži pregled stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju te daje podatke o našem radu u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

Javno izvješće sadržava i podatke o upravljanju SOA-om u 2014. godini.

Godišnja izvješća redovito objavljuju sigurnosno-obavještajne službe ostalih demokratskih europskih zemalja, poput Njemačke, Švedske, Nizozemske, Finske, Švicarske, Češke i drugih.


03.06.2015.

Nacrt prijedloga Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti

Internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i akcijskog plana za njezinu provedbu provedeno je u razdoblju od 27. travnja do 27. svibnja 2015. godine.

Izvješće o provedenom savjetovanju bit će objavljeno najkasnije do 27. lipnja 2015. godine te dostupno na esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard.

Javni okrugli stol na ovu temu planira se održati dana 17. lipnja 2015. godine u 10.00 sati, u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Više informacija o okruglom stolu objavit će se početkom lipnja na www.uvns.hr i www.fer.hr.


23.12.2014.

Održan drugi okrugli stol s organizacijama civilnog društva

Dana 18. prosinca 2014. godine u prostorijama SOA-e održan je drugi okrugli stol s predstavnicima organizacija civilnog društva.

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima ljudske sigurnosti, ljudskih prava i transparentnosti.

Teme okruglog stola bile su razmatranje uloge sigurnosno-obavještajnih sustava u modernom demokratskom društvu te transparentnost rada Sigurnosno-obavještajne agencije, posebice u kontekstu objavljenog Javnog dokumenta o SOA-i.


30.10.2014.

SOA i FOI potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i dekan Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vjeran Strahonja potpisali su 29. listopada 2014. Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina bavi se obrazovanjem na područjima informacijskih znanosti, ekonomije i poduzetništva.

Partnerstvom s hrvatskim znanstvenim institucijama Sigurnosno-obavještajna agencija nastavlja razvoj svojih sposobnosti uz korištenje najboljih nacionalnih istraživačkih, inovacijskih i obrazovnih potencijala.


05.09.2014.

Priopćenje vezano za prijave za posao u SOA-i

Nakon objave prvog javnog dokumenta o SOA-i zaprimili smo više od 1000 novih prijava za posao te se ovim putem zahvaljujemo svim kandidatima koji su iskazali želju raditi na zaštiti nacionalne sigurnosti i građana Republike Hrvatske. Zbog tako velikog broja molimo za razumijevanje u vezi s obradom prijava i odgovora kandidatima.

Zaprimljene prijave za posao u SOA-i obrađujemo kao povjerljive te molimo sve kandidate za diskreciju u vezi svoje prijave i mogućeg testiranja.

Sve se zaprimljene prijave, uključujući i one koje su prethodile objavi SOA-inog javnog dokumenta, uzimaju u razmatranje. Sukladno dinamici prijma, odnosno provedbe testiranja,  kontaktirat ćemo kandidate čije kvalifikacije i znanja odgovaraju trenutnim potrebama Agencije. Dinamika prijma i broj radnih mjesta koja će se popunjavati određeni su planovima prijma koji se izrađuju u SOA-i.

Planovi prijma definiraju konkretna radna mjesta koja će se tijekom godine popunjavati te je njihov broj ograničen. Za svako takvo radno mjesto definirane su potrebne kvalifikacije i kriteriji koje zainteresirani kandidati trebaju zadovoljiti. Stoga ćemo na testiranja pozivati kandidate koji, prema podatcima iz poslanih prijava, udovoljavaju formalnim uvjetima za popunu trenutno slobodnih radnih mjesta, bez obzira na to kada su poslali prijavu za posao.

Svi ostali koji nisu dobili poziv za testiranje, ostaju i dalje potencijalni kandidati za prijam i bit će pozvani na testiranja ukoliko svojim karakteristikama i kvalifikacijama udovoljavaju uvjetima za rad na nekom od budućih slobodnih radnih mjesta koja će se popunjavati temeljem planova prijma.

Rad u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji jedan je od najizazovnijih poslova na kojem mlada i obrazovana osoba može dobiti priliku raditi. SOA od svojih zaposlenika zahtijeva predanost poslu i samozatajnost nakon što ga uspješno obave. No, u isto vrijeme, SOA nudi rad na važnim poslovima u jedinstvenom i dinamičnom okruženju uz velike mogućnosti profesionalnog napredovanja. Stoga, pozivamo i dalje sve osobe koje smatraju da mogu odgovoriti ovom izazovu da se prijave za rad u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji.
 


31.08.2014.

SOA objavila javni dokument o svom radu

Sigurnosno-obavještajna agencija po prvi put objavljuje javni dokument o svom radu. Dokument se nalazi ovdje.

Javnim dokumentom SOA prikazuje svoj svakodnevni rad u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i hrvatskih građana.Istodobno, njime se javnost upoznaje s nadležnostima i ovlastima Agencije.

Dokument po prvi put javno iznosi pregled područja sigurnosno-obavještajnog djelovanja i prikazuje aktivnosti SOA-e u njima. Također, po prvi put SOA iznosi viziju i planove svog daljnjeg razvoja, uključujući strateške razvojne ciljeve kao i opis glavnih projekata i aktivnosti u njihovu dostizanju. Slične dokumente objavljuju sigurnosno-obavještajne službe ostalih demokratskih europskih država, poput Švedske, Nizozemske, Finske, Češke i drugih.


30.04.2014.

Održana predavanja za studente Fakulteta političkih znanosti

Sigurnosno-obavještajna agencija je za studente diplomskog studija politologije, smjer nacionalna sigurnost, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 28. i 29. travnja 2014. organizirala predavanja iz nadležnosti i područja rada Agencije.

Predavanja predstavljaju nastavak suradnje SOA-e i Fakulteta političkih znanosti kojom Agencija sudjeluje u obrazovnom procesu namijenjenom stjecanju znanja o institucijama sustava nacionalne sigurnosti i suvremenim sigurnosnim procesima.


07.04.2014.

Prihvaćeni izvješće o radu SOA-e za 2013. godinu i plan razvoja SOA-e

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 3. travnja 2014. godine, prihvatio je Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2013. godinu.


Uz Godišnje izvješće, Odbor je podržao i Plan razvoja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije, a služi kao jedan od oblika kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno-obavještajna agencija dostavlja i Predsjedniku Republike, predsjedniku Hrvatskoga sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predstojniku Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Plan razvoja Sigurnosno-obavještajne agencije za naredno srednjoročno razdoblje određuje ciljeve, projekte i aktivnosti usmjerene ka daljnjem razvoju i prilagodbi Agencije u suočavanju sa sigurnosnim izazovima budućnosti.


06.02.2014.

SOA i CARNet potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet Zvonimir Stanić, dipl. ing. potpisali su 5. veljače 2014. Sporazum o tehničkoj suradnji.

CARNet je ustanova za razvoj, izgradnju i održavanje računalno-komunikacijske infrastrukture za međusobno povezivanje obrazovnih i znanstveno-istraživačkih ustanova i unapređivanje informacijskih tehnologija.

Sporazumom se definiraju načela tehničke suradnje između Sigurnosno-obavještajne agencije i CARNet-a na projektima iz područja informacijske sigurnosti.

26.11.2013.

Studenti Fakulteta političkih znanosti u posjeti SOA-i

Studenti diplomskog studija politologije, smjer nacionalna sigurnost, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu posjetili su 26. studenoga 2013. Sigurnosno-obavještajnu agenciju, kojom prilikom su im održana predavanja iz nadležnosti i područja rada Agencije.
Na ovaj način SOA aktivno sudjeluje u obrazovnom procesu koji je namijenjen stjecanju znanja o institucijama sustava nacionalne sigurnosti i suvremenim sigurnosnim procesima.

07.11.2013.

SOA i PMF potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Amir Hamzić potpisali su 7. studenoga 2013. Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

Prirodoslovno-matematički fakultet jedna je od vodećih prirodoslovno-znanstvenih, istraživačkih i obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj koja izvodi istraživačke i razvojne projekte iz područja prirodoslovlja i matematike.

Partnerstvom s hrvatskim znanstvenim institucijama Sigurnosno-obavještajna agencija nastavlja razvoj svojih sposobnosti uz korištenje najboljih nacionalnih istraživačkih, inovacijskih i obrazovnih potencijala. 

24.05.2013.

Održan okrugli stol s organizacijama civilnog društva

Dana 23. svibnja 2013. godine u prostorijama SOA-e održan je okrugli stol s predstavnicima organizacija civilnog društva pod nazivom „Mjere tajnog prikupljanja podataka i načelo proporcionalnosti u zaštiti ljudskih prava“.


Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima ljudske sigurnosti, ljudskih prava i transparentnosti.


Tijekom okruglog stola otvorene su teme nadzora nad radom SOA-e i mjerama tajnog prikupljanja podataka, normativnih rješenja na ovom području, jačanja demokratskih standarda i praksi, jačanja koncepta ljudske sigurnosti i druge teme.


U raspravi je naglašena važnost različitih oblika nadzora nad radom SOA-e, ali i profesionalnost njezinih djelatnika i djelatnica kao jednih od temeljnih čimbenika osiguravanja poštivanja zakonitosti i svrsishodnosti djelovanja SOA-e.


09.05.2013.

SOA i FER potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nedjeljko Perić potpisali su 9. svibnja 2013. godine Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

Fakultet elektrotehnike i računarstva vodeća je razvojno-istraživačka i obrazovna ustanova u Republici Hrvatskoj iz područja elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija koja predstavljaju okosnicu daljnjeg tehnološkog razvoja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Partnerstvom s hrvatskim znanstvenim institucijama Sigurnosno-obavještajna agencija nastavlja razvoj svojih sposobnosti uz korištenje najboljih nacionalnih istraživačkih, inovacijskih i obrazovnih potencijala.


09.04.2013.

Održan prvi stručni simpozij SOA-e „Hrvatski sigurnosno-obavještajni sustav: izazovi i perspektive“

U prostorijama Sigurnosno-obavještajne agencije, dana 8. travnja 2013. godine, održan je prvi stručni simpozij „Hrvatski sigurnosno-obavještajni sustav: izazovi i perspektive“.

Ciljevi simpozija bili su razmjena mišljenja o budućim izazovima i perspektivama razvoja hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sustava, razmatranje trendova i izazova u budućnosti te djelovanja sigurnosno-obavještajnog sustava u sklopu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Simpozij je koncipiran kao forum za razmjenu mišljenja i ideja pri čemu je održano nekoliko predavanja o aktualnim temama nakon kojih je uslijedila stručna rasprava.

Predavači na simpoziju bili su prof. dr. sc. Siniša Tatalović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za politički sustav, prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora te prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Uz ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, dr. sc. Dragana Lozančića i djelatnike Agencije, na stručnom simpoziju sudjelovali su g. Ivica Panenić, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, brigadni general Zdravko Klanac, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije te dr. sc. Irena Peharda, ravnateljica Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija.

Na simpoziju su, između ostalih, razmatrane teme sekuritizacije pojava u društvu, međusobne suradnje i koordinacije elemenata sigurnosno-obavještajnog sustava, novih sigurnosnih izazova i uloge sigurnosno-obavještajnog sustava u budućnosti.

Sigurnosno-obavještajna agencija nastavit će sa organiziranjem ovakvih stručnih okupljanja s ciljem promišljanja o budućim potrebnim sposobnostima Agencije u suočavanju s novim sigurnosnim izazovima i rizicima.


06.03.2013.

Članovi Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore u posjeti SOA-i

Dana 6. ožujka 2013. godine članovi i djelatnici Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore posjetili su Sigurnosno-obavještajnu agenciju u sklopu studijske posjete Republici Hrvatskoj koju je za njih organizirao Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve.

Članovima i djelatnicima Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore predstavljen je rad Sigurnosno-obavještajne agencije s posebnim osvrtom na reforme u sigurnosno-obavještajnom sustavu u sklopu europskih integracija te na parlamentarni nadzor nad primjenom mjera tajnog prikupljanja podataka.

U sklopu studijske posjete gosti iz Crne Gore posjetit će Hrvatski sabor i ostale institucije Republike Hrvatske iz područja sigurnosti i obrane.


07.02.2013.

Prihvaćeno izvješće o radu SOA-e za 2012. godinu

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 05. veljače 2013. g., prihvatio je Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2012. godinu.

Izvješće je članovima Odbora predstavio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr.sc. Dragan Lozančić sa suradnicima.

Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije, a služi kao jedan od oblika kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno-obavještajna agencija dostavlja i Predsjedniku Republike, predsjedniku Hrvatskog sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predstojniku Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.